Ufrivillig vannlating om natten


Problemet er ofte arvelig betinget. Undersøkelser viser at ca. 15 % av alle barn i 7-års alderen har nattlig vannlating.

Man snakker om ufrivillig nattlig vannlating hvis barnet tisser i sengen om natten etter 5-års alderen. Det er stor forskjell på hvor ofte barn tisser i sengen om natten. Det kan være fra én natt om måneden til flere ganger hver natt. Er barnet ca. 6 år og har ufrivillig nattlig vannlating bør man kontakte sin egen lege for å få undersøkt hva årsaken til problemet kan være.

 

Alminnelige symptomer
Sengen er ofte meget våt, men det er ingen problemer om dagen.
Det er mange små vannlatinger generelt igjennom døgnet, om dagen mere enn 7. 
Evnen til å våkne når blæren er fyllt er ikke utviklet ennå.

Ufrivillig nattlig vannlating kan ha flere årsaker:

 

Hormoner
Mange barn har en forsinket utvikling av døgnrytmen som normalt skulle få barnet til å produsere mindre urin om natten. Dette styres av det anti-diuretiske hormon som dannes i hypofysen i hjernen. Normalt utskilles hormonet i større grad i blodet om natten, og det medfører at det ikke blir produsert så mye urin. Mangler stigningen i hormonet, produseres det mere urin enn blæren kan romme, og det kan medføre ufrivillig nattlig vannlating.

 

Blærens størrelse
Blærens rommeevne utvikler seg i løpet av barnealderen. Hos noen barn er rommeevne sent utviklet i forhold til barnets alder. Urinproduksjonen i løpet av natten kan være normal, men blæren er ikke stor nok til å romme urinen.

 

Ubalanse
Ufrivillig nattlig vannlating kan skylles en samlet ubalanse mellom urinproduksjonen i løpet av natten og blærens rommeevne samtidig med at barnet mangler evnen til å våkne når blæren er fylt.

 

Inkontinensprodukter
Har du bruk for bleier, underlag, hudpleieprodukter eller andre inkontinensprodukter, kan du kjøpe disse på Apoteket, en bandagist eller hos en av våre forhandlere..

Kontakt oss for ytterligere informasjon.

China,Denmark,France,Germany,Iceland,Netherlands,Norway,Poland,Russia,Slovenia,Sweden,United Kingdom,United States,Vietnam
cn,dk,fr,de,is,nl,no,pl,ru,si,se,gb,us,vn